Diş Kanaması Nasıl Durdurulur? Etkili Yöntemler

Diş kanaması nasıl durdurulur? Diş çekiminden sonra kanama nasıl durur? Diş eti kanaması nasıl geçer? Bu soruların cevaplarını ve diş kanaması ile ilgili diğer detayları sizler için derledik.

Diş Kanaması Nedenleri

Diş kanamaları, farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Ancak ilgili nedenleri genel olarak diş çekimi sonrası ve diş eti şeklinde sınıflandırmak mümkündür.

Diş çekimi sonrasında ilgili bölgedeki dokuların açılması ve nihayetinde oradan bir parçanın alınması nedeniyle kanama meydana geldiği bilinir. Bir diğer neden ise diş eti rahatsızlıklarının etkileridir. Herhangi bir yaralanma veya çekim olmamasına rağmen ilgili bölgede kanama meydana gelebilir.

Diş Taşı Temizliği hakkındaki makalemizi incelemek için bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Diş Kanaması Nasıl Durdurulur?

Diş kanaması nasıl durdurulur sorusunun cevabı, kanama nedenlerine bağlı olarak değişir. Ancak akla ilk olarak diş çekimi sonrası kanama geldiği için o konuya ilişkin çözüm yollarını paylaşacağız.

Diş kanaması nasıl durdurulur?
Diş kanaması nasıl durdurulur?

Çekim sonrasında kanama meydana gelmesi oldukça normal bir durumdur. Kanamalar genellikle doktor talimatlarına uymanız durumunda 2-3 saat içerisinde sonlanır. Ancak 2-3 saate kadar geçmemişse aşağıda yer alan çözüm yollarını deneyebilirsiniz.

·         Gazlı Bez

İlgili bölgeye gazlı bez koymak ve bunu ısırmak, en etkili yöntemdir. Zaten diş doktorunuz bu konuda size bilgi verecektir. Gazlı bezi ilgili bölgeye yerleştirdikten sonra en az 30 dakika boyunca ısırmanız ve böylece yaranın üzerine baskı yapmanız gerekiyor.

Ağzınızdaki gazlı bez çok fazla ıslanırsa yenisi ile değiştirin. Bu uygulama ile kanama hızı yavaşlayacak, sonrasında ise tamamen duracaktır.

·         Soğuk Kompres

Soğuk kompres, kan akış hızını yavaşlatan bir uygulamadır. İlgili bölgeye uygulayacağınız soğuk kompres, buradaki kan akış hızını yavaşlatacak ve kanamanın durmasına yardımcı olacaktır. Ancak direkt olarak hedef bölgeye soğuk kompres uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.

·         Dikiş Atılması

Diş çekimi sonrasında ilgili bölgede kanamanın durması için dikiş atma yolu da tercih edilebilir. Özellikle 20’lik diş çekimi sonrasında dikiş atılması adeta zorunludur. Dikiş ile hem kanama durur, hem iyileşme süreci hızlanır.

·         Pıhtılaşmayı Hızlandırma

Kanamanın durması için pıhtılaşmanın gerçekleşmesi gerekir. Bunun için ise ilgili bölgenin olabildiğince kuru tutulması gerekir. Ağız içerisindeki bir noktanın kuru tutulması elbette kolay değil. Ancak kanama tamamen durana kadar su içilmemesi, yemek yenilmemesi ve ilgili bölgeyi ıslatacak etkinliklerden uzak durulması gerekir.

YouTube video

Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur?

Diş eti kanaması, farklı nedenlere bağlı olarak yaşanır. Altta olan nedene bağlı olarak farklı çözüm yolları tercih edilebilir. Dolayısıyla sorunun kalıcı çözümü için mutlaka doktor muayenesine gitmeniz gerektiğini unutmayın.

Burada meydana gelen kanamaların durdurulması için evde uygulanacak bazı yöntemler de vardır. Ancak bunların geçici çözüm olduğu ve kalıcı çözüm için doktor muayenesi gerektiğini tekrar vurgulayalım. Evde uygulanabilecek yöntemler genel olarak şu şekildedir:

·         Ağız Hijyeni

Ağız hijyeni, bu noktada büyük bir öneme sahiptir. Günde iki defa doğru bir fırça ve macun kullanımı ile dişleri fırçalamak gerekir. Ayrıca yine uygun bir diş ipi ile de hijyen sağlanabilir. Buradaki basit uygulamalar ile hijyen sorunu önemli ölçüde ortadan kaldırılır.

·         Fırça Tercihi

Fırça tercihi, bu noktada büyük bir öneme sahiptir. Aşırı sert fırçalar, uygulandıkları noktaların tahriş olmasına neden olacaktır. Aşırı yumuşak olanlar ise gerekli hijyeni sağlamayacaktır. Dolayısıyla doğru sertlikte bir fırça tercih edilmelidir. Ayrıca kaliteli olan seçeneklere yönelmek ve kalitesiz olanlardan uzak durmak da önemli bir detaydır.

·         Antiseptik Kullanımı

Hijyeni sağlamak için antiseptik, etkili bir yöntemdir. Doktor onayı ile alacağınız antiseptiği düzenli olarak kullanarak ağız hijyenini etkili şekilde sağlayabilirsiniz.

·         Sigara ve Alkol Kullanımı

Sigara ve alkol, genel sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğu gibi ağız sağlığını da olumsuz olarak etkiler. Eğer alkol ve sigara kullanıyorsanız, bunları bırakmaya odaklanmalısınız.

Burada yer alan tavsiyelerin doktor tavsiyesi veya onayı sonrasında uygulanması gerekir. Nihayetinde herkesin durumu farklıdır. Birine iyi gelen ve olumlu etki yapan bir yöntem, sizin için riskli olabilir.

Diş kanaması nasıl durdurulur?
Diş kanaması nasıl durdurulur?

Ayak Bileği Kırığından Sonra Yürüme makalemizi incelemek için bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Diş kanaması evde nasıl durdurulur?

İlgili bölgeye soğuk uygulamak ve gazlı bez bastırmak gerekir. Böylece kan akışı yavaşlar ve pıhtılaşma kolaylaşır. Bunun sonucunda ise kanama tamamen durur.

Diş çekimi sonrasında parça kalır mı?

Dişler direkt olarak çene kemiğine bağlı olduğundan, çekim sonrasında parça kalmış gibi görebilirsiniz. Ancak gördüğünüz büyük ihtimalle çene kemiğidir ve birkaç gün sonra tamamen kaybolacaktır.

Dişim kırıldı, diş kökü kaldı. Ne yapmalıyım?

Kalan kökün çıkarılması için hemen uzman bir hekime başvurmanız gerekiyor. Aksi durumda enfeksiyon veya benzeri olumsuzluklar oluşabilir.

Bilgiyol, kullanıcı odaklı ve onların sorunlarına çözüm sağlayan içerikler sunar. Eğitim, finans, sağlık ve teknoloji alanlarında güncel içerikler hazırlar. İçerikler, akıcı bil dille, bilgilendirici ve özgün olarak yazılır.

Yorum yapın