Tavuk, güvercin gibi kümes hayvanlarının en önemli düşmanlarından biri sansarlardır. Sansar neden korkar sorusu, bu hayvanların korunması ve güvenliğinin sağlanması ile direkt olarak ilgilidir. Eğer bu konuda gerekli önlemleri almazsanız, kanatlı hayvanlarınız sansar tarafından öldürülebilir. Yazımızın devamında bu konuda alabileceğiniz basit önlemleri ve sansardan korunma yöntemleri anlatacağız.
Sansar Nedir?
Sansar, kediyi andıran uzun ve ince bir vücuda sahip hayvandır. Boyu ortalama 40-50 cm civarında olup, 2 kg ağırlığa sahip olur. Parlak ve koyu kahve bir renge sahiptirler. Ancak daha farklı renklere de sahip olabilirler. Geceleri avlanan bu kemirgenler, insanlarla karşılaşmaktan korkar ve insan görünce hemen kaçar. Fakat kaçacak yeri olmaz ve çok fazla sıkıştırılırsa insana dahi saldırabilir.
Kemirgen olan bu hayvanlar, sadece kanatlı hayvanları beslediğiniz kümeslere zarar vermez. Çatılarda veya benzer alanlardaki kabloları dahi kemirebilir. Böyle durumlarda ciddi zararlara neden olabilir.
Sansar denildiği zaman birçok kişi bu hayvanın diğer adının gelincik olduğunu düşünüyor. Ancak diğer adı gelincik değildir. Tamamen farklı türlerdir. Gelinciğin farklı bir canlı olduğu unutulmamalıdır. Gelincik daha küçük ve daha hafiftir. Çok daha küçük deliklerden geçerek kümeslere girebilir.
Sansar Neye Gelmez?
Sansar, oldukça kurnaz ve inatçı bir canlıdır. Kendi güvenliğini tam olarak sağlamadan kesinlikle saldırıya geçmez veya kendisini göstermez. Dolayısıyla kendisi açısından tehdit olabilecek en ufak bir unsur dahi gelmesini engelleyecektir.
Bu noktada köpekler, çok önemli koruyuculardır. Köpeklerin kokusunu aldıklarında o kümese kesinlikle yaklaşmazlar. Köpeklerin kendilerine saldıracaklarını bilir ve buna göre hareket ederler.
Köpek haricinde yırtıcı kuşlardan da korkarlar. Yırtıcı kuşların gökyüzünde olduğu anlarda kendilerini göstermez ve uygun bir yere saklanarak tehlikenin geçmesini beklerler. Ancak kanatlı hayvan yetiştiricilerinin yırtıcı kuş beslemesi mümkün olmadığından, bu noktadaki en etkili çözümüm köpek olduğu ifade edilebilir.
Sansar Neden Korkar?
Sansarlar köpek ve yırtıcı kuşlardan korkar. Köpeklerin kendilerine saldıracaklarını, yırtıcı kuşların ise kendilerini avlayacağını bilirler. Söz konusu tehditlerin olduğu yerlerde bulunmamaya özen gösterirler. Köpek ve yırtıcı kuş olduğunu fark ettiklerinde hemen bölgeden uzaklaşırlar.
İnsan faktörü de onlar için korkutucu bir etkendir. Daha önce insan ile tanışan bütün hayvanlar, insanları gördüklerinde kaçarlar veya saklanırlar. Eğer bölgede insan yoğunluğu fazla ise sansarlar kendilerine avlanacak farklı bölgeler seçer. Ancak geceleri insanların evlerine çekildiğini de bilirler ve buna göre avlanma yöntemleri geliştirebilirler.
Kısacası sansarlar, kendileri için tehdit olabilecek köpek, yırtıcı kuş ve insan gibi unsurlardan korkar.
Sansardan Korunma Yöntemleri
Sansardan korunma yöntemleri, kümes hayvanlarınızın güvenliği için büyük bir öneme sahiptir. Eğer gerekli önlemleri almazsanız, bir sabah kümesinizi açtığınızda tavuklarınızın veya güvercinlerinizin öldürüldüğü görebilirsiniz. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için almanız gereken önlemler şu şekildedir:
1. Köpek
Köpek, sansardan korunmanın en etkili yollarından biridir. Kümesinize yakın bir noktada olan köpeğiniz, bu kemirgenden korunmanıza yardım edecektir.
Eğer köpek beslemek istemiyorsanız, köpek tüylerini de kullanabilirsiniz. Kümesin çevresine köpek tüyleri atabilir ve kokusunun yayılmasını sağlayabilirsiniz. Ancak tavuklarınızın bu tüyleri alıp farklı bir yere götürebileceğini unutmayın. Ayrıca kümesiniz çok ağır bir koku yayıyorsa, köpek tüyleri istediğiniz sonucu vermeyecektir.
2. Gürültü
Gürültü, sansarları uzak tutan en basit yöntemlerden biridir. İnsan sesinin olduğu bir bölgede avlanmazlar ve o bölgeden hemen uzaklaşırlar. Gündüz saatlerinde kümesinizin yakınlarında olmanız dahi yeterlidir. Ancak gece saatleri için bir ses kaydı alarak, gece boyu insan seslerinden oluşan bir gürültü oluşturabilirsiniz.
3. Yırtıcı Kuş Sesi
Sansarların en büyük düşmanı yırtıcı kuşlardır. Yırtıcı kuş seslerinin olduğu bir ses kaydını yayınlarsanız, kümesiniz güvende olacaktır.
4. Işık
Bu kemirgenler geceleri avlanır. Dolayısıyla gündüz saatlerinde bunları görmeniz çok zordur. Işığın olduğu yerden kaçarlar. Gece saatleri için kuracağınız aydınlatma sistemi, yırtıcıları uzakta tutacaktır.
5. Bütün Delikleri Kapatma
Ne kadar korkutmaya çalışırsanız çalışın, sansarların kurnaz kemirgenler olduğunu unutmayın. Bir yolunu bularak kümesinize kadar gelebilirler. Böyle bir durumda kümesinize girebileceği bir boşluk olmaması gerekiyor.
Çok küçük ve çoğu zaman önemsenmeyen deliklerden dahi bu hayvanların girebileceğini unutmayın. Bütün delikleri dolgu malzemesi doldurun. 3-5 cm büyüklüğe sahip boşluklardan dahi geçebilen bu hayvanı böylece kümesinizden uzak tutmuş olacaksınız.
6. Kokular
Beyaz sirke, parfüm, biber kokularının bu hayvanları uzak tuttuğu iddia ediliyor. Kümesinizin belli noktalarına bu kokuları yerleştirebilirsiniz. Ancak sadece kokulara güvenerek gerekli tedbirleri almamak, sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
7. Tor veya Tel Örgü
Kümesinizin çevresini tor veya tel örgü ile çevirmeniz gerekiyor. Tel örgünün aralıklarının olabildiğince küçük olmasına dikkat edin. Unutmayın, en küçük aralıklardan dahi geçebilirler. Ayrıca tel veya tor kullanırken toprağı en az 20 cm kazmalı ve toprağın altına da telleri yerleştirmelisiniz. Aksi durumda toprağı kazarak altından rahatlıkla geçer ve kümesinize ulaşır.
Buradaki önlemleri alırken sadece sansara göre hareket etmemelisiniz. Bunun yanında gelincik gibi farklı bir tehdit olduğu da unutulmamalıdır. Gelincikler, çok daha küçük aralıklardan geçebilme yeteneğine sahiptir.
Sansar neden korkar sorusunun detaylı cevabı bu şekildedir. Bu konudaki deneyimlerinizi ve bilgilerinizi yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Diş Kanaması Nasıl Durdurulur makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Sansardan Korunma ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Sansar neye gelmez?
Bu hayvanlar; insan sesi, köpek kokusu, yırtıcı kuş sesi ve ışığa gelmezler. Bunları fark etmeleri durumunda bölgeden hemen uzaklaşırlar.
Sansar ne zaman avlanır?
Gece saatlerinde ve karanlıkta avlanırlar. Gündüz saatlerinde genellikle dinlenirler ve etrafta dolaşmazlar.
İnsana saldırır mı?
Hayır. Ama çok sıkışırsa kurtulmak için saldırabilir.
Sansar küçük deliklerden geçebilir mi?
Kafasının sığdığı her delikten geçebilir. 3-5 cm büyüklüğündeki deliklerden dahi rahatlıkla geçtiği bilinmektedir.
Sansar gelincik mi?
Gelincikle aynı familyadandır. Ancak farklı türlerdir.
Sansar hakkinda en iyi aciklamayi sizin sitenizde okudum..Teşekkurler..
Olumlu yorumunuz için teşekkür ederiz.
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim
Bizim tavan arasına sansar doğurmuş sürü gibi evin tepersinde kosusturuyorlar köpek çıkardık gene gitmemisler etkili yöntem biliyorsanız soylermisiniz???
Merhabalar. Sürekli yanacak bir ışık kaynağı yerleştirin. Ayrıca köpek havlaması sesi çalacak küçük bir hoparlör / teyp türü alet yerleştirmeniz de etkili olacaktır. Ses ve ışıktan rahatsız olup, bir süre sonra giderler. Ancak gidecek uygun bir yer bulmadan ayrılmazlar. Biraz sabırlı olmanız gerekir.
Sansar gece 01 02. 03 saatler arasında geliyor dün ve evvel gün birer ferik sayılacak 2 tane kafalar ini kopardı 1 2 dk içinde çare bulamadım yardımcı olursanız
Mehmet bey, burada paylaştığımız yöntemleri uyguladınız mı? Ya da aldığınız hangi yöntemler işe yaramadı?