Ayak Bileği Kırığından Sonra Yürüme – Bilinmesi Gerekenler

Ayak bileği kırığından sonra yürüme, doğru tedavi ile sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Buna rağmen bileği kırılanlar, ne zaman yürüyebileceklerini ve iyileşme sürecinin nasıl olacağını merak ederler. En önemli endişeleri ise eskisi gibi yürüyüp yürüyemeyecekleridir.

Ayak Bileği Nasıl Kırılır?

Ayak bileği, üç farklı kemiğin birleşmesiyle oluşur. Bunlar; talus, fibula ve tibia isimli kemiklerdir. Bileğin çıkıntısı olan kemik talus; bileğe gelen kalın kemin tibia ve dış kısımdaki ince kemik ise fibula olarak isimlendirilmiştir. Fibula, ayak bileğindeki dış çıkıntıyı oluşturur. İç taraftaki kemikli bölüm ise medial malleol olarak bilinir.

Tibia, yani halk arasındaki adıyla kaval kemiği, bilek kırılmalarının en fazla yaşandığı bölümdür. Kırılmalar, birçok farklı nedene bağlı olarak yaşanabilir. En önemli kırılma nedeni ise ayak bileğinin darbeye maruz kalmasıdır.

Darbe haricinde özellikle yaşlılarda burkulma ve benzeri nedenlere bağlı olarak da kırılmalar yaşanabilir. Yaş ile birlikte kemik direncinin kaybolması, basit şekilde kırılmalara neden olabilir.

Ayak bileği kırığından sonra yürüme
Ayak bileği kırığından sonra yürüme

Ayak Bileği Kırığı Belirtileri

Ayak bileği kırıkları genellikle kendisini şiddetli ağrı ile belli eder. Burkulma veya alınan darbe sonrasında gelen ses direkt olarak fark edilir. Sonrasında ise bilek neredeyse hiç hareket ettirilemez ve fonksiyonu büyük ölçüde kısıtlanır.

Hastalar çoğunlukla ayaklarının üzerine basamaz ve yürüyemez. Ancak lalteral malleoldeki basit kırıklar sonrasında hastalar zorda olsa ayaklarının üzerine basabilir ve yürüyebilir.

Bilekte meydana gelen şişlik, fonksiyon kısıtlanması ve benzeri durumlar sadece kırıklar nedeniyle meydana gelmez. Burkulma sonrasında kasların zorlanması veya benzeri durumlar da bahsedilen olumsuzluklara neden olabilir. Dolayısıyla bu noktada ayak kırığı belirtilerine bakılmalıdır. Bu belirtiler şu şekildedir:

  • Şiddetli ağrı
  • Şişme
  • Morarma
  • Fonksiyon kısıtlanması
  • Güç kaybı
  • Bilek görünümünde değişiklikler

Bu tür belirtileri fark ettiğinizde hemen bir ortopedi uzmanına giderek muayene olmanız gerekiyor.

Ayak Bileği Kırığı Ne Zaman İyileşir?

Ayak bileği kırığından sonra yürüme, hastaların en fazla merak ettiği konudur. Kırığın ne zaman iyileşeceği ve yürümeye ne zaman başlanacağı fazlasıyla merak edilir. Ancak bilek kırıkları iyileşse bile hastalar hemen yürümeyebilir. Dolayısıyla iyileşme ve yürümenin farklı zamanlarda gerçekleşebileceği unutulmamalıdır.

İyileşme süresi hastanın yaşı, cinsiyeti, kırığın şiddeti, hangi kemiğin kırıldığı, bağlarda ve tendonda bir zedelenme olup olmadığı gibi hususlara göre değişir.

Kırık kemiklerin birbirine kaynaması yaklaşık olarak 1-2 ay sürecektir. Hastaların sorunsuz bir şekilde yürümesi için ise genellikle 3-5 aylık süreye ihtiyaç vardır.

Ayak Alçıdan Çıktıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Ayak bileği kırığı için uygulanan farklı tedaviler vardır. Ancak hangi yöntem tercih edilirse edilsin, genellikle son aşamada alçı kullanılır ve bileğin iyileşme sürecinde tamamen hareketsiz kalması sağlanır. Kırıklar tamamen kaynadıktan ve iyileştikten sonra alçı çıkarılır. İşte bu noktadan sonra yürüme sürecine ilişkin işlemler başlar.

Bileğin uzun süre alçıda kalması, ilgili bölgedeki kasların hareketsiz kalmasına ve dolayısıyla da güçsüzleşmesine neden olur. Alçıdan sonra ilk olarak hafif egzersizlerle buradaki kaslar güçlendirilmelidir. Tabi bu egzersizler mutlaka bir uzman tavsiyesi ile yapılmalıdır. Kırık sonrasındaki sürecin uzman bir hekim tarafından yönetilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Ayak Bileği Kırığından Sonra Yürüme

Ayak bileği kırığından sonra yürüme için fizik tedavi sürecine ihtiyaç duyulur. Tedavi sırasında kasların güçlerini kaybetmesi ve kemiklerin kaynaması sırasında ilgili bölgede kireçlenme meydana gelmesi gibi durumlar nedeniyle fiziksel tedaviye ihtiyaç duyulur.

·         Fizik Tedavi

Fizik tedavide temel hedef kasların güçlendirilmesidir. Eğer kaslar tam olarak güçlenmeden ayakların üzerine basılırsa yeniden kırılmalar ve burkulmalar meydana gelebilir. Dolayısıyla tedavi süreci sonrasında fizik tedaviye mutlaka düzenli olarak gidilmelidir.

Fizik tedavide genellikle ilk olarak ilgili bölge ısıtılır ve kasların gevşemesi sağlanır. Sonrasında ise basit hareketler yapılır. Destekli yürüme ve bisiklet gibi hafif egzersizler sayesinde ilgili bölgedeki kan akışı hızlanır.

Hafif egzersizler sonrasında açma-germe hareketleri yapılır. Açma-germe egzersizleri ile ayak bileğine olan kaslar hareket ettirilir ve esnetilir. Böylece ilgili kaslarda da belirgin bir güçlenme meydana gelecektir.

YouTube video

Fizik tedavi süreci, kırığın şiddetine bağlı olarak farklılık gösterecektir. Fizyoterapist kontrolünde yapılacak fizik tedavi, ayak bileği kırığından sonra yürüme için adeta zorunludur.

Aracımı Kiraya Vermek İstiyorum isimli makalemizi incelemek için bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Ayak bileği kırığı ne kadar sürede kaynar?

Genellikle kırıklar 2-3 ay içerisinde kaynar. Ancak her hastada kaynama süresinin farklı olabileceği unutulmamalıdır. Bazen bu süre 6 aya kadar uzayabilir.

Kırık ayakla yürünür mü?

Kırık ayakla yürümek, ilgili bölgede bağ ve tendonlara zarar verebilir. Dolayısıyla böyle dönemlerde ayağın üzerine dahi basılmamalıdır.

Kırık kemiğin iyileştiği nasıl anlaşılır?

Kırıkları tamir eden hücrelerin ilgili bölgede yoğunlaşması, küçük morarmalara neden olur. Morarmalar, iyileşme belirtisi olarak kabul edilir. Ancak kesin sonuç için doktor muayenesi gerekir.

Ayak bileği kırığı nasıl hızlı iyileşir?

Sağlık beslenme ve bileğin hareket ettirilmemesi oldukça önemlidir.

Kırılan kemik eskisi gibi olur mu?

Hastanın yaşı ve kırığın tedavisinin nasıl yapıldığına bağlı olarak iyileşen kemikler eskisi gibi olur.

Bilgiyol, kullanıcı odaklı ve onların sorunlarına çözüm sağlayan içerikler sunar. Eğitim, finans, sağlık ve teknoloji alanlarında güncel içerikler hazırlar. İçerikler, akıcı bil dille, bilgilendirici ve özgün olarak yazılır.

“Ayak Bileği Kırığından Sonra Yürüme – Bilinmesi Gerekenler” üzerine 20 yorum

  1. Hocam merhaba Motorsiklet kazası sonrası Tibia kemiğim bileğimin 3yada 4 parmak üstünden kırıldı ameliyat oldum Platin takıldı 12 adet vida var. İlk çekilen filmde kırığın altında bileğe doğru ince bir çatlak vardı Ameliyattan sonraki 1.ayki kontrolümde çekilen filmde iki üçtane daha çatlak gözüktü bu beni çok tedirgin etti Bu çatlaklar ilk filmde neden gözükmedi. Atılan vidalar çatlamaya sebep olurmu Nedeni ne olabilir Bu çatlaklar iyileşirmi Eski sağlığıma kavuşurmuyum Teşekkür ederim

    Yanıtla
  2. Merhabalar arkadaşlar benim ayağım burkulma nedeniyle kırıldı ve alçıya alındı; alçı süresi bitip 3 gün önce söküldü buna rağmen yürümekte biraz zorlanıyorum ve ayağım kasılıyor yürümem eskisi gibi değil sizce eskisi gibi yürümem normalleşirmi.

    Yanıtla
    • Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Ayağınız, muhtemelen bilekten itibaren alçıya alınmıştır. Alçı çıktıktan sonra fizik tedaviye gitmeniz gerekir. Fizik tedavi olmadan hemen eskisi gibi yürümeniz zor. Ne kadar süre alçıda kaldı? Doktorunuz fizik tedaviye yönlendirdi mi?

      Yanıtla
  3. Merhabalar ben duvardan düştüm sağ ayağımın üzerine ayak bileğimde kalın kemik parçalı kırık arkasındaki ince kemikte kırıldı 18 martta ınce kemik ameliyat edildi 8 vidalı platin takıldı 12 gün sonra ikinci ameliyat yapıldı (L) tipi platin ve ekstra 10 santime yakın bi vida takıldı 2.5 ay oldu ağrım yok şuanda basmam yasak daha denildi sizce eskisi gibi olurmu

    Yanıtla
    • Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Bu sorunun cevabını en iyi ameliyatı yapan doktorlarınız verecektir. Ancak yaşınız çok yüksek değilse, tedavi doğru şekilde yapılmışsa, kaliteli bir fizik tedavi ile ayak bileğiniz eskisi gibi olacaktır. Ayak bileği kırıkları için biraz sabırlı olmak ve fizik tedaviyi bırakmamak önemlidir.

      Yanıtla
  4. Merhabalar çocuğum parkta düştü ayağının bilekten kırdı 32 gün alçıda kaldı ve doktorumuz kaynamış dedi alçıyı çıkardık bugün 14 gündür ayağını yere basmıyor ne yapmam gerekiyor yürümesi düzelir mi ayakta duruyor adım atarken kendini yere atıp ağlıyor yürümesi düzelmesi için ne yapayım.

    Yanıtla
    • Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Ayak bileği kırığından sonra yürümek için biraz sabırlı olmak gerekir. Doktorunuz fizik tedavi önerdi mi? Önerdiyse hemen başlayın, önermediyse bir fizik tedavi uzmanına gidin. Yaklaşık 15-20 gün fizik tedavi görür, sonrasında düzelir. Çocuklarda iyileşme daha hızlı olur. Ama fizik tedaviyi kesinlikle ihmal etmeyin.

      Yanıtla
  5. merhaba ben 20 haziranda türkiyede düştüm ayak bileyimde sağ ve sol kırık var türkiyede alçıya koydular 23 hazıranda karar verdim hollandaya geri döndüm onlarda röntgen çekecekler gine yeniden alçıya aldılar 5 temmuz ameliyat olacağım yane 20 hazırandan 5 temmuz a kadar alçıda bu normal mıdır endişe ediyorum cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar. Geçmiş olsun. Alçıda kalma süresi normal. Alçı hem tedavi hem de ameliyat öncesi kemiklerin dokulara zarar vermemesi için yapılabilir. Endişe edecek bir durum yok, doğru doktora tedavi olduğunuzda, kalıcı olarak iyileşeceksiniz inş.

      Yanıtla
  6. merhaba ayak bilegim kırıldı 45 gun sonra alçıdan çıktı doktorum neredeyse iyileşmiş işine devam edebilirsin dedi ama basarken ayagın alt tabanı sızlıyor evde kendim açma germe uyguluyorum şuanda

    Yanıtla
    • 45 gün alçıda kalan bir bilek için normal. Doktorunuz fizik tedavi önerdiyse mutlaka gitmelisiniz. Eğer fizik tedavi önermediyse doktorunuza fizik tedaviye gideyim mi diye sorabilirsiniz. Fizik tedavi, ayak bileği kırıklarında, özellikle alçının çıkmasından sonraki iyileşme sürecini hızlandırıyor.

      Yanıtla
  7. Merhabalar hocam 22 mayista talus kemikim kirildi 45 gun alcida kaldi ve kaynadi sonra fizik tedavi gittim 1 ay oldu ama uzerine basarken biraz agri oluyor onun disnda hareket kisitlilik var bu ne zaman normale doner

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun. Fizik tedavi süreci başarılı bir şekilde tamamlandıysa ev için verilen egzersizleri aksatmayın. Tamamen düzelmesi, o bölgedeki kasların yeteri kadar güçlenmesi ile ilgili. Fizik tedavi ve kırıkların kaynaması başarılı ise ağrılar ve hareket kısıtlılıkları azalarak yok olacaktır. Net bir süre vermek ise doğru olmaz.

      Yanıtla
  8. Hocam 18 yasindayim 2 ay once bilegim kirildi.yaklasik 40 gun alcida kaldiktan sonra doktor kemik kaynamis diyip alciyi cikarti ve bikac egzersiz yapmami soyledi.bi hafta kadar onlari yaptiktan sonra yavas yavas ayağımın üstüne basmaya basladim degnekle birlikte.dershaneye de gidiyorum fakat ayagima tam basamiyorum degnekle de olsa agri oluyor normal mi ve normalse ne kadar daha sürer agrisi tesekkurler

    Yanıtla
    • Selamlar. Kemik kaynamasında sorun yoksa bu ağrılar normal. Kasların güçlenmeye başlaması ile birlikte azalacaktır. Fizik tedaviyi veya verilen egzersizleri düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin. Geçmiş olsun.

      Yanıtla
  9. Hocam ben 16, yaşındayım kalça ve dizimde kırık var bugün doktorun yürü diyeli 5, gün hala üzerine basamiyorum ne Zamana düzelirim.

    Yanıtla
    • Geçmiş olsun. İlk günlerde ağrı olması, zorlanmak normaldir. Tedavi sorunsuz olarak tamamlandıysa, bu aşamadan sonra önemli olan kasları güçlendirmektir. Fizik tedavi ve verilen egzersizlerin aksatılmadan yapılması, sürecin kısa sürede tamamlanmasını sağlayacaktır. 16 yaşındaki gençlerde bütün bunlar çok daha hızlı olur. Kısacası fizik tedavi ve egzersizleri aksatmazsanız, kısa sürede bu ağrılardan kurtulursunuz.

      Yanıtla

Yorum yapın