Bebeklerde göz kayması, günümüzde sık görülen sağlık sorunları arasında yer alır. Birçok bebekte bu sorun kendiliğinden geçer ve genellikle aileleri tarafından fark edilmez. Ancak bazılarında daha belirgin bir şekilde kendisini gösterebilir. Peki, bebeklerde göz kayması anlaşılır? Göz kaymasının nedeni nedir? Bu soruların cevaplarını ve bebeklerde göz kayması ile ilgili diğer detayları sizler için derledik.
Bebeklerde Göz Kayması Nedir?
Bebeklerde göz kayması, gözlerin birbiri ile uyumlu olmaması durumudur. Sağlık bir bireyin her iki gözü de sürekli aynı hareketleri yapar ve aynı açı ile etrafa bakar. Ancak kayma meydana geldiğinde bu koordinasyon bozulur. Şaşılık olarak da ifade edilen bu durum fark nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir.
Göz kayması, zamanında fark edilerek tedavi edilmediğinde, göz tembelliği başta olmak üzere farklı görme sorunlarına neden olur. Çift görme veya görme kalitesinin düşmesi gibi sonuçlar dahi oluşabilir. Dolayısıyla bebeklerin gözlerindeki uyum yakından takip edilmeli ve uyumsuzlukların fark edilmesi durumunda uzman bir hekime danışılmalıdır.
Bebeklerde Göz Kayması Neden Olur?
Bebeklerde göz kayması, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığın görülmesinin nedeni her bebekte farklı olabilir. Bebeklerde göz kayması nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Kırma kusurları (Miyop, hipermetrop ve astigmat)
- Erken doğum
- Hamilelik döneminde geçirilen hastalıklar
- Burun kökünün basıklığı
- Yüksek ateşli hastalıklar
- Havale geçirme
- Genetik unsurlar
Bebeklerde göz kayması, genel olarak iki dönemde ağırlıklı olarak görülür. Bunların ilki 3-5 aylık dönemdir. Bu dönemde göz kaslarının yeteri kadar gelişmemesi nedeniyle kaymalar meydana gelir. Söz konusu dönem için kaymalar normal kabul edilir. Ancak bebekler 5-6 aylık olmalarına rağmen sorun düzelmemişse uzman bir göz doktoruna başvurulması gerekir.
Diğer sık görülen dönem ise 2-3 yaşında oldukları zaman dilimidir. Bu dönemdeki kaymaların temel nedeni ise kırma kusurlarıdır.
Bebeklerde Göz Kayması Belirtileri
Bebeklerde göz kayması, kendisini farklı belirtiler ile belli eder. Aşağıda yer alan belirtilerden bir veya birkaçının bebeğinizde olduğunu fark ederseniz, hemen uzman bir hekime götürmelisiniz. Göz kaymasının belirtileri şunlardır:
- Kafanın sürekli bir yöne çevrilmesi
- Gözlerdeki normal hareketlerin kaybolması ve bunların yerine anormal hareketleri başlaması
- Işıklı bir ortamda gözlerden birini kısma
- Yürümeye yeni başlayan çocuklarda normal olmayan dengesizlikler
- Fotoğraf çekildiğinde gözlerden yansıyan kırmızı renkte olan reflenin beyaz veya sarı renkli olarak gözükmesi
Burada yer alan belirtiler, bebeğinizde kesin olarak göz kayması olduğunu göstermez. Farklı bir nedene bağlı olarak da ilgili belirtiler oluşabilir. Ancak tedbir amaçlı uzman bir doktora götürülmesinde fayda olduğu unutulmamalıdır.
Bebeklerde Göz Kayması Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde göz kayması, dışarıdan yapılacak muayene ile anlaşılabilir. Bazı durumlarda ebeveynler dahi bebeklerinin gözlerinin simetrik olup olmadığını anlayabilir. Fakat bebeklerde göz kayması teşhisi için özel olarak geliştirilen testlerin yapılması gerekir. Bu testler ve bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:
· Hirschberg Testi
Gözlere yaklaşık 35-50 cm mesafeden tutulan bir ışık kaynağı korneadaki yansımaları üzerinden kayma tespiti yapılır.
· Örtme Testi
Örtme-açma olarak da bilinen bu test, gözün kapatılarak bir süre beklenmesi ve açıldıktan sonra hareketlerinin izlenmesi şekilde yapılır. Kaymaları tespit etmede etkilidir. Ancak yeterli olmadığı zamanlarda farklı testlerle de birlikte yapılabilir.
· Prizma Testi
Prizma örtme testi olarak da bilinir. Kayma oranının ölçülmesi için kullanılır.
· Göz Hareketlerini İzleme
Tek bir noktaya bakan gözler izlenir. Böylece gözlerdeki uyumsuzluk veya simetri bozukluğu tespit edilerek, göz kayması teşhisi konulur.
Yalancı Göz Kayması Nedir?
Yalancı göz kayması; gözlerde herhangi bir kayma olmamasına rağmen şaşılık veya kayma belirtilerinin fark edildiği durumlardır. Genellikle yüzün yapısal özellikleri ile ilgilidir. Optik yanılsamalar da bu duruma neden olabilir
Yalancı göz kayması, sadece uzman hekimler tarafından fark edilebilir. Bu alanda bilgisi veya uzmanlığı olmayanların fark ettikleri belirtileri yalancı göz kayması olarak nitelemesi yanlış olacaktır.
Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi
Bebeklerde göz kayması tedavisi, sorunun nedenine ve şiddetine bağlı olarak farklı şekillerde yapılır. Birden fazla tedavi seçeneği vardır. Son seçenek ise cerrahi işlem, yani ameliyattır. Ameliyattan önce genellikle diğer seçenekler denenir ve sonuç vermeleri beklenir. Ancak istenen sonucun elde edilmemesi durumunda ameliyat seçeneği değerlendirilir. Tedavi için uygulanan yöntemler şu şekildedir:
· Gözlük
Kırma kusurları, yani görme kusurları nedeniyle meydana gelen kaymalar için gözlük seçeneği uygulanır. Gözlük kullanımı ile görme sorunlarının ortadan kaldırılması, kaymaların da zaman içerisinde düzelmesini sağlar.
· Göz Bandı Kullanımı
Göz kaslarının yeteri kadar güçlenmemesi nedeniyle meydana gelen kaymalarda tercih edilir. Kayma olmayan göze bant takılır ve kapatılır. Böylece kayma olan gözün kasları daha fazla güçlendirilir. Bu uygulama, bebeklere günde 2-3 saat kadar yapılır. Ancak kaymaların şiddetli olması durumunda 6 saate kadar göz bandı kullanımı tavsiye edilebilir.
· Göz Egzersizleri
Uzman hekim tarafından verilen egzersizlerin yapılması, kaymaları önemli ölçüde azaltır. Hatta kaymaların tamamen ortadan kalkmasını da sağlayabilir.
· Ameliyat
Doğuştan gelen göz kaymaları için genellikle tek seçenek ameliyattır. Sonradan farklı nedenlere bağlı olarak oluşan kaymalar için ise son seçenek olarak değerlendirilir.
Bebeklerde göz kayması ciddi bir sorundur. Dolayısıyla bu sorunun teşhisi ve tedavisi için uzman bir göz hekimi tercih edilmelidir. Doktorunuzun talimatı ve tavsiyesi olmadan tedavi için hiçbir yol ve yöntemi denememeniz önemlidir.
Derin olmayan jilet izi nasıl geçer evde isimli makalemizi okumak için bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Bebeklerde göz kayması ne zaman biter?
Göz kayması, bebekler 3-6 aylık olana kadar normal olarak kabul edilir ve bu dönemin sonunda kendiliğinden düzelir. Düzelmediği takdirde uzman yardımı alınması gerekir.
Bebeklerde göz kayması ne zamana kadar normal?
Bebekler 5-6 aylık olana kadar göz kayması normal kabul edilir. Ancak bu dönem sonunda halen geçmeyen kaymalar için uzman doktora başvurulması gerekir.
Bebeklerde göz kayması geçer mi?
Göz kayması, doğru yöntemlerle tedavi edilebilir. Tedavisi olan bir sağlık sorunudur.