Brelax şurup nedir? Ne için kullanılır? Brelax şurup ile ilgili merak edilen tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Mevsim geçişleri ve soğuk havalarda daha sık karşılaştığımız solunum yolu hastalıklarını ilaç tedavisi olmadan atlatmak zordur. Böyle durumlarda genellikle solunum sistemine yönelik ilaçlar kullanılır. Kullanılan ilaçlardan biri de Brelax şuruptur.
Brelax şurup, astım hastalarının yanı sıra solunum yolu rahatsızlıklarında bronşları rahatlatmak için dekullanılır. Solunum yollarını gevşetip balgamı yumuşatarak hastaların rahat nefes almalarını sağlar. Hastalık sürecinde tek başına kullanılmayan bu şurup, asıl tedavi görevini üstlenen ilacın yanında verilir. Öksürük giderici olarak da kullanılan ilgili ilaç, hastalığın daha rahat atlatılmasına yardım eder.
Brelax Şurup Nedir?
Brelax şurup 100 ml’lik amber şişelerde içerisinde 5ml’lik ölçekli kaşığı ile satılır. Ahududu kokan şurup; berrak, renksiz şeffaf bir ilaçtır. Etken maddeleri terbutalin ve guaifenesindir.
Terbulatin, astım ve KOAH hastalarında solunum yollarını gevşetip rahat nefes almasını sağlamaya yardımcı olur. Guaifenesin ise balgamlı solunum yolu hastalıklarında balgamı inceltip yumuşatarak akıcı hale getirir. Ayrıca öksürüğün azalmasına da katkı verir.
Brelax Şurup Ne İşe Yarar?
Her ilaçta olduğu gibi bu ilacın da doktora danışılmadan kullanılmaması gerekir. Doktorun reçete etmesi halinde ağız yoluyla alınan söz konusu faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi kronik rahatsızlığı olan ve nefes almada zorluk yaşayan hastaların rahat nefes almasını sağlar.
- Bronş kaslarını gevşeterek nefes darlığını önler.
- Solunum yolu hastalıklarında geniz akıntısı ile oluşan öksürükleri azaltır. Bu yönü ile öksürük şurubu olarak da kabul edilir.
- Öksürüğe sebep olan balgamın sökülmesinde ve tıkanıklığın giderilmesinde kullanılır.
Kullanıldığı diğer ilaçlara bağlı olarak yararları ve faydaları farklılık gösterebilir. Ayrıca hastalığın türü ve şiddeti de önemlidir.
Nimokain Jel ile ilgili makalemizi buradan inceleyebilirsiniz.
Brelax Şurup Nasıl Kullanılır?
Hastalığın sürecine, zorluğuna ve kişilerin yaşına göre doktorun belirlediği doz doğrultusunda kullanılmalıdır. Hastalık sürecini daha kısa sürede ve doğru bir tedavi ile atlatmak için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Aksi halde ilacın yan etkileri ile karşılaşılır ve daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.
Özellikle doktor bir doz belirlememişse yetişkinlerde ve çocuklarda kullanımı şu şekildedir:
- 12 yaş üstü çocuklar ve yetişkinler bir gün içerisinde 3 kez (10-15 mg) ilacı alabilir.
- 6 yaş ve 12 yaş arası çocuklar için uygun doz, çocuğun yaşı ve kilosuna göre doktorun talimatına göre verilir.
- 6 yaş altı çocukların kullanımına uygun değildir.
İlaç prospektüsünde aç ve tok karnına alma ile ilgili konuya yer verilmemiştir. Bu bağlamda her iki durumda da kullanılabileceği mümkün olsa da ilaçların tok karnına kullanılması tavsiye edilmektedir.
Kimler Brelax Kullanamaz?
İlaçların içerisinde bulunan etken maddeler kişiler üzerinde farklı etkiler oluşturabilmektedir. Bu doğrultuda 6 yaş altındaki çocukların ve bebeklerin kullanımına uygun olmadığı belirtilmiştir. Hamile kalmayı düşünenler, hamile olan kişiler ve emzirme dönemi sürecinde olanlar ilacı kullanmamalıdır.
Bu ilaç kullanılıyorsa hamilelik için önlem alınmalıdır. İlacın kullanıldığı dönemde gebelik oluşursa ilaç hemen bırakılmalı ve doktora bilgi verilmelidir. Anneler için sorun teşkil etmese de anneden bebeğe geçebileceği için emzirme döneminde de kullanılmamalıdır.
Bütün bunların haricinde ilacın içerisindeki maddelere alerjisi olanlar ilacı kullanmamalıdır. Geçmişte ya da halihazırda herhangi bir hastalık hikayesi olan ve sürekli ilaç kullanan birisi mutlaka bu durumu doktoru ile paylaşmalıdır.
Brelax Şurup Yan Etkileri
Her ilaçta olduğu gibi burada da uygun dozda kullanılmadığında ya da vücudun, ilacın içerisindeki etken maddelere karşı nasıl bir tepki oluşturduğu bilinmediğinde bir takım durumlar meydana gelebilir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Titreme
- Kabin hızlı atması
- Kalp çarpıntısı
- Kalp atışında düzensizlik
- Kaslarda güçsüzlük, kramp ve karıncalanma
- Baş ağrısı
Bunların haricinde bağırsak rahatsızlıkları, bulantı, kusma, mide rahatsızlıkları, gerginlik, kaşıntı, döküntü ve huzursuzluk gibi yan etkiler de görülebilir.
Yan etkilerin görülmesi durumunda ilacın kullanımı hemen kesilmesi ve doktora bu konuda bilgi verilmelidir. Doktora ulaşılamayan durumlarda ise en yakın acil servise başvurulmalıdır.
Brelax Şurup Fiyatı Nedir?
İlgili ilaç doktor tarafından reçete edilebilir. Reçete ile alındığında ilacın bir kısmı SGK ile karşılanır. Reçete olmadan da eczanelerden alınabilen bir ilaçtır. Bu şekilde, yani reçetesiz olarak alındığında ilacın ücretinin tamamı hasta tarafından ödenir.
Brelax şurup fiyatı; 58,50 TL’dir. Ancak enflasyon etkenine bağlı olarak bu rakamın değişebileceği unutulmamalıdır.