Isındırıcı Oyun (14 Yeni Etkinlik)

Isındırıcı oyun, adından da anlaşılacağı gibi öğrencilerin derse ısınması ve zihinlerini toplaması için yapılan etkinliklerdir. Özellikle okulöncesi dönemde çocuklar bu tür etkinlikleri çok sever. Çocukların yaşlarına ve gelişim dönemlerine uygun olan oyunları seçerek onların ısınmasını, enerjilerini atmalarını ve bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlayabilirsiniz.

Isındırıcı Oyun Örnekleri

Isındırıcı oyun örnekleri, genellikle dünya genelinde benzerlik gösterir. Okulöncesi dönemde çocukların özelliklerinin aynı olması, böyle bir sonuca neden olmuştur. Lafı daha fazla uzatmadan sizler için derlediğimiz ısındırıcı oyun örneklerine geçelim.

Hareketli oyunlar makalemizi buradan inceleyebilirsiniz.

·         Yansıtma

Yansıtma, çocukların takım arkadaşlarının hareketlerini taklit etmesidir. Öğrencileri ikişerli gruplara ayırın ve grubun bir üyesine istediklerini yapabileceklerini söyleyin. İkinci grup üyesinden ise arkadaşının yaptığı hareketleri yapmasını isteyin.

·         Zıpçıktı Çiçek Açtı Oyunu

Öğrenciler halka oluşturacak şekilde otururlar. Öğretmen, zıpçıktı çiçek açtı dediğinde çocuklar ayağa kalkar ve kollarını iki yana açarak tekrar oturur. Zıpçıktı çiçek açmadı denildiğinde ise çocuklar pozisyonlarını bozmazlar.

·         Eşek Kuyrukları

Isınmanın en güzel ve kolay yolu hiç şüphesiz koşmaktır. Eşek kuyrukları, bunu zevkli hale getiren basit bir oyundur. Burada öğrencilerin arka ceplerine kuyruk gibi görünecek uzun bir kağıt yerleştirilir. Daha sonra öğrenciler bir daire halinde oturur. Sizin işaretinizle herkes diğerlerinin kuyruğunu almaya çalışır. En fazla kuyruk toplayan kazanır. Etkinliğin ortalama 5 dakikadan uzun olmaması gerekiyor.

·         Kırmızı Işık, Yeşil Işık

Çocukların koşmaları, ani şekilde durmaları ve yavaşlamalarını sağlayan basit bir oyundur. Hazırlanacak basit bir güzergahta öğrenciler yarışa başlar. Yeşil ışık komutunda bütün öğrenciler hızlı bir şekilde koşabilir, kırmızı ışık komutunda ise bütün öğrenciler durur. Hazırlanan yolu ilk tamamlayan oyunu kazanır.

Isındırıcı oyun

·         Dans Partisi

En basit ve en eğlenceli ısındırıcı oyun seçeneklerinden biridir. Güncel olan eğlenceli ve hareketli bir şarkı açarak bütün öğrencilerin dans etmesini sağlayın. Bunu sağlamak için sizin de dans etmeniz gerektiğini unutmayın. 5 dakika sonunda çocukların fazlasıyla eğlendiğini ve ısındığını göreceksiniz.

·         Bataklıkta Timsah

Eğlenceli ve basit bir ısınma oyunu olan bataklıkta timsah için öncelikle sınıfı iki gruba ayırın. İlk grubu oyun alanının ortasına yerleştirin. İkinci grup ise alanın bir ucunda olmalı ve sizin işaretinizle diğer tarafa koşmalıdır. Koşma sırasında ortada olan timsahlar koşucuları yakalamaya çalışacak. Timsahların dokunduğu koşucular hemen yere oturacak. Timsahlara yakalanmadan diğer tarafa geçebilen koşucular oyunu kazanır.

·         Egzersiz Çemberi

Öğrenciler bir çember oluşturacak şekilde dizilmelidir. Her çocuk arasında en az 1 metre mesafe olmalıdır. Ortaya ise öğrencilerden bir lider seçilerek yerleştirilmelidir. Lider, sadece bir egzersiz yaptırdıktan sonra değişmelidir. Böylece hem bütün öğrenciler lider olacak, hem de egzersiz yapacaktır.

·         Yengeç Yarışları

Çocukların yengeç pozisyonuna geçmesini sağlayın. Bunun için sırtüstü yatmaları, elleri ve ayaklarını kullanarak bedenlerini kaldırmaları gerekiyor. Bu pozisyondayken yarışmak çok eğlenceli olacaktır. Ancak her öğrenci için uygun bir oyun olmayacağı unutulmamalıdır.

·         Kim Yok Oyunu

Çocuklar bir çember şeklinde oturur. Daha sonra aralarından bir ebe seçilir ve ebenin gözlerini kapatması istenir. Daha sonra ise öğretmen eliyle işaret ederek bir öğrencinin dışarı çıkmasını söyler. Ebenin gözleri açılır ve sınıfta kimin olmadığını bulması istenir.

·         Zıp Zıp Zıpla Oyunu

Oyun alanında çocukların zıplayarak ısınması sağlanır. Bunun için basit bir tekerleme söylenir ve öğrencilerin buna uygun olarak zıplamaları hedeflenir.

Zıp zıp zıpla (Tek ayak üzerinde zıplanır)

Hop hop hopla (İki ayak üzerinde zıplanır)

Top top topla (Yere çömelinir)

·         Hangisi Yok Oyunu

Kim yok oyunu ile benzer bir mantıktadır. İşlenen konu ile ilgili olan nesneler masa üzerine konulur ve nesneler tek tek tanıtılır. Daha sonra birkaç öğrenciye nesnelerin ne olduğu sorulur. Öğrencilerin arasından bir ebe seçilir ve gözlerini kapatması istenir. Daha sonra nesnelerden birisi alınarak saklanır. Ebenin hangi nesnenin saklandığını söylemesi istenir.

·         Rengi Nedir Oyunu

Renkler öğretildikten sonra konunun pekiştirilmesi için oynanan bir oyundur. Etraftaki bütün nesnelerin renkleri tek tek sorulur ve öğrencilerin fark etmesi sağlanır. Daha sonra bir ebe seçilir ve ebe gözlerini yumar. Ebeye öğrencilerden birinin kıyafetinin rengi sorulur. Ebe bilirse, başka biri ebe olur.

·         Büyü Büyü Küçül Oyunu

Öğretmen tarafından bir tekerleme söylenir. Söylenen tekerlemedeki beden hareketleri yapılır. Böylece öğrencilerin beden boyları sürekli olarak değişir.

·         Çevir Salla Oyunu

Bir çember oluşturacak şekilde oturan öğrencilerin ortasına öğretmen geçer. Öğretmen aşağıdaki sözleri söyleyerek basit egzersizler yapar. Öğrenciler de öğretmenin yaptığı egzersizleri tekrar eder.

Başını çevir, çevir (Baş sağdan sola, soldan sağa çevrilir)

Başını salla, salla (Baş öne arkaya sallanır)

Kolunu çevir, çevir (Kollar önden arkaya, arkadan öne çevrilir)

Kolunu salla, salla (Kollar daire oluşturacak şekilde sallanır)

YouTube video

Bazı ısındırıcı oyun örnekleri bu şekildedir. Bahsedilenler haricinde de birçok farklı oyun ve etkinlik vardır. Öğrenciler burada fiziksel olarak ısındığı gibi zihinsel olarak da bir sonraki konuya hazırlanır.

Matematik Nasıl Çalışılır isimli makalemizi incelemek için bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Isındırıcı Oyun Nedir?

Öğrencileri kurallı bir oyuna hazırlamak için yapılan etkinliklere ısındırıcı oyun denir. Isındırıcı oyunlar, kolay beden hareketlerini içeren türden olmalıdır. Yorucu olan hareketleri içeren oyunlar, olabildiğince kısa uygulanmalıdır. 2-4 dakika, yorucu olan etkinlikler için uygun bir süredir.

Burada yer alan etkinlikler, farklı yaş grupları için uygun olabilir. Çocuğunuzun veya öğrencilerinizin yaşlarını dikkate alarak uygun olan oyunları tercih edebilirsiniz. İlgili oyunlar özellikle okul öncesi eğitim için çok önemlidir. Bunların haricinde bildiğiniz farklı ısındırıcı oyun türleri var ise yorum olarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bilgiyol, kullanıcı odaklı ve onların sorunlarına çözüm sağlayan içerikler sunar. Eğitim, finans, sağlık ve teknoloji alanlarında güncel içerikler hazırlar. İçerikler, akıcı bil dille, bilgilendirici ve özgün olarak yazılır.

Yorum yapın