Okul Öncesi Hareketli Oyunlar: Eğitici ve Eğlenceli (16 Adet)

Okul öncesi hareketli oyunlar, bu dönemdeki çocukların enerjilerini atmalarına olanak veren ve onlar için özel olarak tasarlanan fiziksel etkinliklerdir. Oyunların içerisindeki temel aktiviteler; koşma, zıplama, fırlatma ve yürümedir. Yazımızın devamında, okul öncesi hareketli oyun örnekleri yer almaktadır.

Okul Öncesi Hareketli Oyunlar

Okul öncesi çağındaki çocukların oynayacakları oyunlar, onların eğlenmeleri ve fiziki açıdan gelişmeleri için çok önemlidir. Bu dönemdeki çocukların seveceği okul öncesi hareketli oyunlar şu şekildedir:

·         Kedi Fareyi Bul

Kura ile çocuklar arasından biri kedi olarak belirlenir ve duvara döndürülerek diğer öğrencileri görmesi engellenir. Sonrasında ise yine kura ile bir başla öğrenci fare olarak belirlenir. Kedi olan öğrencinin, fare olan kişinin kim olduğunu bilmemesi gerekir.

Fare, öğrencilerle birlikte yerine oturur ve kedi, fareye bulmaya başlar. Kedi, fareye yaklaştıkça diğer öğrenciler miyavlar ve böylece ona yol gösterir. Fareden uzaklaştığında ise diğer öğrenciler sessiz kalır.

·         Avcı

Kura ile seçilen bir çocuk ebe olur. Diğer çocuklar ise oyun alanına dağılır. Ebe, elindeki topla diğerlerini vurmaya çalışır. Vurulan çocuk ebe olur ve arkadaşının yerini alır. Oyun bu şekilde devam eder.

·         Kar, Yağmur ve Fırtına

Öğretmen veya oyunu oynatacak kişi ilk olarak çocukların bu sözcükleri duyduğunda ne yapacaklarını anlatır. Kar denildiğinde eller göğse yavaşça vurulur, yağmur denildiğinde eller aşağı ve yukarı hareket ettirilerek yağmur taklidi yapılır, rüzgar denildiğinde ise rüzgar sesi çıkarılır.

Sesli komutlar verilerek öğrencilerin hareketli oyun oynamaları sağlanır. Oyuna eğlence katmak için sesli komutta yanılanlar oyundan çıkar, son kalan kişi oyunu kazanır.

·         Köprüden Top Geçirme

İlk olarak çocuklar halka olur ve daha sonra istenen şekilde pozisyon alırlar. Çocuklar, ayaklarını açarak ellerini dizlerine koyarlar. Ebe olan çocuk, diğerlerinin ayaklarından topu geçirmeye çalışırken, diğer çocuklar ise bu esnada topu yakalamaya çalışır.

·         Seksek

En eski ve en favori oyunlardan biridir. Çizilecek seksek çizgisi üzerinde öğrenciler eğlenceli zamanlar geçirir.

Bu oyunda göz ve ayak koordinasyonu ile bazı erken matematik becerileri kazanılır. Her çocukta bu kazanımların gerçekleşme oranı farklı olur.

·         Ben Kimim?

Bir kağıda hayvan isimleri yazılır. Daha sonra çocuklar bu kağıtlardan bir tane çeker. Sırası gelen çocuk, kağıtta yazan hayvanı taklit eder. Uçar, zıplar, koşar. Diğerleri ise onun hangi hayvan olduğunu tahmin etmeye çalışır. Tüm çocuklar taklitlerini bitirene kadar oyun devam eder.

Bu oyunda taklit edilecek hayvanlardan bazıları; kelebek, tavşan, at, inek, fil, kaplumbağa şeklindedir. Düşünce ve kaba motor becerilerini etkili olarak geliştiren bir oyundur.

·         Engel Parkuru

Engel olabilecek malzemeler kullanılarak bir engel parkuru oluşturulur ve sonrasında çocukların bu parkuru tamamlaması istenir. Bütün çocuklar sırayla parkuru tamamlar. Eğlenceyi arttırmak için parkuru en hızlı kimin tamamlayacağı belirlenebilir.

·         Lideri Dinle

Simon Says olarak da bilinen bu oyunda ilk olarak bir lider seçilir. Diğer öğrenciler, liderin yaptıklarını veya söylediklerini yaparlar. Dinleme ve dikkat becerileri ile birlikte kaba motor becerilerin gelişmesini sağlayan bir aktivitedir.

·         Kağıt Tabaklar

Denge ve koordinasyonu artırmak için yapılacak etkinliklerden biridir. Yere, birbirine yakın olacak şekilde kağıt tabaklar yerleştirilir. Çocuklar, bu tabakların üzerinde zıplayarak bitiş noktasına ulaşır. Bu etkinlikte tabakları nilüfer çiçeğine benzetebilirsiniz.

·         Nesne Avı

Bahçede veya dış alanda kolay bir şekilde bulunabilecek yaprak, dal parçası ve taş gibi nesnelerin resimleri bir kağıda çizilir. Sonrasında ise çocuklar dışarda bu nesneleri bularak resimlerin üzerine yerleştirir. Bir yarışma havasına girilerek oyuna böylece heyecan katılır.

·         Hulahop Çevirme

Hulahop, eğlenceli ve hareketli bir etkinliktir. Kalçanın etrafında çember çevirmek, dışarıdan göründüğü kadar kolay değildir. Çocukların vücutlarını tanıyacağı, denge ve koordinasyonun önemini fark edeceği bir aktivitedir.

·         Zıplayan Hayvanlar

Kangurular ve tavşanların nasıl zıpladıkları gösterilerek çocukların bunları taklit etmesi istenir. Kaba motor becerilerini geliştiren bu aktivite, yönergeleri dinlemeyi öğrenmelerine ve düşünmelerine katkı verecektir.

·         Yemek Yedirme

Sert mukavvaya çizilen bir insan ya da hayvan resminin ağız kısmı topun geçeceği büyüklükte kesilir. Mukavva, çocukların boylarına uygun bir noktaya asılır. Sırası gelen, zıplayarak elindeki topu resmin ağzından geçirmeye çalışır.

·         Donan Dans

Çocuklar müzik eşliğinde dans eder ve müzik durunca donup kalırlar. Son donan veya gecikenler elenir, oyun diğerleri devam eder. Bir kişi kalana kadar oyun oynanır.

·         Kırmızı Işık, Yeşil Işık

Kura ile bir öğrenci ışık olarak seçilir. İlgili öğrenci yeşil ışık dediğinde diğerleri hareket eder, kırmızı ışık dediğinde ise durur. Kırmızı ışıkta hareket edenler elenir. Bir kişi kalana kadar oyun devam eder.

·         Ördek, Kaz

Çocuklar bir daire şeklinde oturur, kura ile belirlenen çocuk halkanın etrafında dolaşır. Dolaşırken diğerlerinin kafalarına hafifçe dokunup ördek veya kaz der. Ördek dedikleri oturmaya devam eder. Kaz dediği ise kalkarak diğer çocuğu kovalar. Diğer çocuğu yerine gelmeden yakalarsa, oyunu kazanır.

okul öncesi hareketli oyunlar
okul öncesi hareketli oyunlar

Okul Öncesi Hareketli Oyun Nedir?

Okul öncesi hareketli oyun; 3-5 yaş arası çocuklar için özel olarak tasarlanmış fiziksel aktivitelerdir. Bu oyunlar ile çocukların koşma, zıplama ve fırlatma gibi kaba motor becerilerin geliştirmesi hedeflenir.

Buradaki etkinliklerde öğrenciler fiziksel açıdan sürekli aktiftir. Temel hedef hareketli olmaları ve enerjilerini atmaları gibi görünür. Ancak buna ek olarak motor becerileri ile kaslarını geliştirmeleri de amaçlanır.

Okul öncesi dönemdeki hareketli oyunlar, çocukların bilişsel ve sosyal becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra genel sağlıkları açısından da yararlıdır. Ancak bu oyunlar sonunda bazı çocukların ciddi anlamda terleyebileceği dikkate alınmalı ve bu durumdan kaynaklı hastalık riskleri ortadan kaldırılmalıdır.

Hareketli Oyunların Yararları

Okul öncesi hareketli oyunlar, çocukların fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi için sayısız fayda sağlar. Söz konusu faydalardan bazıları şu şekildedir:

·         Fiziksel Gelişim

Hareketli oyunlar, çocukların kaba motor becerilerini geliştirmelerine katkı verir. İlgili aktiviteler, çocukları koşma, zıplama, zıplama, zıplama ve fırlatma gibi farklı şekillerde vücutlarını hareket ettirmeye teşvik eder. Bu şekilde onların fiziksel gelişimini destekler.

Burada belirtilen fiziksel gelişim yararlarına ek olarak kardiyovasküler sağlığı iyileşmesini, kas gücünün ve esnekliğin artmasını ve koordinasyonun gelişmesini sağlar.

·         Bilişsel Gelişim

Yapılacak fiziksel aktiviteler çocukların hafızada tutma, uzamsal farkındalık ve problem çözme becerilerini destekler ve bilişsel gelişimlerine katkı verir.

Yapılacak etkinlikler, çocukların talimatları izlemesini, kuralları hatırlamasını ve hızlı düşünmesini gerektirir. Okul öncesi çocuklar bu oyunlara katılarak konsantre olma ve odaklanma becerilerini ciddi anlamda geliştirir.

·         Sosyal Gelişim

Çocuklar arasında sosyal etkileşimi ve işbirliğini teşvik eder. İlgili aktiviteler, genellikle çocukların ortak bir amaç için birlikte çalışmasını, materyalleri paylaşmasını ve sırayla oynamasını gerektirir. Etkinliklere katılarak çocuklar iletişim, takım çalışması ve empati gibi önemli sosyal becerilerini geliştirir.

·         Duygusal Gelişim

Yapılacak etkinlikler çocuklara fiziksel enerji ve stres için bir çıkış sağlar. Bu aktiviteler çocukların kendilerini ifade etmelerine ve bastırılmış duygularını olumlu bir şekilde serbest bırakmalarına katkı verir. Oyunlarda başarıya ulaşırken özgüven ve benlik saygısı geliştirmelerine de belirgin şekilde destek olur.

·         Eğlence

Bu aktiviteler, okul öncesi çocukların öğrenmesi ve büyümesi için eğlenceli ve keyifli bir yöntemdir. Öğrencilere oyun oynama, keşfetme ve eğlenme fırsatı sunarken aynı zamanda gelişimsel faydalar da sağlar.

okul öncesi hareketli oyunlar
Okul öncesi hareketli oyunlar

Anaokulu Hareketli Oyunlar

Anaokulu hareketli oyunlar, öğrencilerin keyif aldığı zaman dilimleridir. Ancak aktivite ve etkinlik seçiminden öğrencilerin yaşları ile gelişim dönemlerine uygun etkinliklerin tercih edilmesi gerekir. Aksi takdirde öğrenciler eğlense dahi, istenen fiziksel, bilişsel ve sosyal yararlar sağlanamaz.

Isındırıcı oyun da yine ilgili dönemdeki öğrenciler için uygun etkinliklerdendir. Yaş grubu ile gelişim dönemi dikkate alınarak, sunulan seçenekler arasından tercih de bulunulabilir.

Okul Öncesi 3 Yaş Hareketli Oyunlar

3 yaş, genellikle çocukların sosyal olmadıkları bir dönemdir. Dolayısıyla sizlerle paylaşmış olduğu etkinlikler arasından çocuğunuz için uygun olanı tercih ederek, birlikte oynayabilirsiniz. Bahsedilen yaş döneminde çocukların gelişimsel özellikleri arasındaki fark yüksek olduğu için sizin seçim yapmanız daha doğru olacaktır.

En güzel hareketli oyunları, sizler için kısa kısa açıkladık. Bu açıklamaları ve ilgili etkinliklerin yararlarını inceleyerek çocuklarınızla keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Okul Öncesi Hareketli Oyunlar ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Okul öncesi hareketli oyunlar ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin cevaplar aşağıda yer almaktadır.

Hareketli oyunlar hangi sıklıkta oynanmalıdır?

Hareketli oyunlar, gün içinde birkaç defa oynanabilir. İlgili yaş grubunda yer alan çocuklar oldukça enerjiktir. Enerjilerini doğru yönde kullanmaları, söz konusu aktivitelerle sağlanabilir.

Hareketli oyunlar, davranış sorunlarına neden olur mu?

Etkinliği yaptıran kişi, kuralları doğru ve anlaşılır şekilde açıkladığında, çocuklarda yönergelere uyma alışkanlığı oluşacaktır. Dolayısıyla davranış bozukluklarını giderici bir etki dahi yapar.

Bilgiyol, kullanıcı odaklı ve onların sorunlarına çözüm sağlayan içerikler sunar. Eğitim, finans, sağlık ve teknoloji alanlarında güncel içerikler hazırlar. İçerikler, akıcı bil dille, bilgilendirici ve özgün olarak yazılır.

Yorum yapın