Ağızda Şeker Tadı Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Ağızda şeker tadı oluşması, insanların farklı nedenlere bağlı olarak karşılaştığı bir durumdur. Bazılarına göre normal olan bu durum, bazılarına göre ise önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Peki, ağızda şeker tadı neden olur? Tedavisi nedir? Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık. Yazımızın devamında ağızda şeker tadı ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Ağızda Şeker Tadı Neden Olur?

İnsanlarda tat alma organı dildir. Dil üzerinde yer alan tat tomurcukları, gıdaların tatlarının alınmasını sağlar. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu gibi tatlar, işte bu tomurcuklar sayesinde alınır. Ağızda şeker tadı ise tatlı olarak bilinen (şeker, bal vb.) gıdaların tüketilmesi sonrasında oluşur.

Tatlı gıdalardan sonra ağızda bu şekilde bir tat oluşması ve bu tadın bir süre ağızdan gitmemesi oldukça normal bir durumdur. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız endişe etmenize gerek yok. Çünkü bazı gıdaların tatları, ağızda daha uzun süre kalır.

Ağızımda şeker tadı var şeklinde şikayette bulunanlar, herhangi bir tatlı gıda yememelerine rağmen ağızlarında bu şekilde bir tat oluştuğunu ifade ederler. İşte bu durumun kendi içinde farklı nedenleri olabilir. Başlıca ağızda şeker tadı nedenleri şu şekildedir:

·         Diyabet (Şeker Hastalığı)

Diyabet veya bilinen diğer adıyla şeker hastalığı, günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biridir. İnsülin hormonunun salgılanmasındaki sorunlar veya insülin reseptörlerindeki problemlere bağlı olarak oluşur. Bu hastalığın mutlaka kontrol altında tutulması gerekir.

Şeker hastalığında kandaki şeker seviyesi yükselebilir. Buna bağlı olarak ağızda şeker tadı oluşabilir. Dolayısıyla böyle bir sorun yaşıyorsanız, kan şekerinizi ölçtürmeniz ve uzman bir hekime muayene olmanız önemlidir.

Ağızda Şeker Tadı
Ağızda Şeker Tadı

·         Diyet

Son yılların popüler diyetlerinden olan düşük karbonhidratlı diyetler, ağızda şeker tadı oluşmasına neden olabilir. Karbonhidratlar, vücudun birincil enerji kaynaklarıdır. Beslenme ile yeteri kadar karbonhidrat alınmadığı zaman vücut yağları yakmaya başlar.

Yanan yağlar nedeniyle bol miktarda keton oluşur. Bu şekilde keton miktarının artması, ketoz olarak ifade edilir. Ketoz, ağızda şeker tadı oluşmasına neden olabilir.

Diyet için mutlaka bir diyetisyene gitmeli ve onun tavsiyelerine göre hareket etmelisiniz. Aksi durumda diyete bağlı olarak farklı sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

·         Diyabetik Ketoasidoz

Diyabetik ketoasidoz, şeker hastalığının en önemli komplikasyonları arasında yer alır. Şeker hastası iseniz, ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmanız gerekir. Eğer ilaçlarınızı aksatırsanız, hastalığınız kontrolden çıkabilir ve hücrelere gerekli olan şeker gönderilemez. Böyle bir durumda vücut yağları parçalamaya başlar.

Yağların parçalanması ile birlikte düşük karbonhidratlı diyette olduğu gibi ketonlar açığa çıkar ve ketoz durumu oluşur. Buna bağlı olarak da ağızda şeker tadı oluşabilir.

·         Nörolojik Hastalıklar

Nörolojik hastalıkların bazıları, duyu organlarının doğru olarak çalışmasını engelleyebilir. Özellikle tat ve koku duyusunda sorunların yaşanması oldukça yaygındır. Eğer nörolojik bir rahatsızlığınız var ise buna bağlı olarak ağzınızda şeker tadı meydana geliyor olabilir. İlgili durum için doktorunuzla görüşmeniz faydalı olacaktır.

·         Çeşitli Enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar, insan vücuduna farklı etkiler yapar. Bu etkiler arasında, her ne kadar nadiren de görülse, tat kokusu ile ilgili olanlar da vardır. Bazı enfeksiyonlar şeker tadının oluşmasına neden olabilir.

Bunların haricinde de farklı nedenler olabilir. Eğer ağzınızda sürekli olarak şeker tadı meydana geliyor ve bunun sebebini tam olarak anlamıyorsanız, mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız.

Hamilelikte Ağızda Şeker Tadı

Hamilelik ile birlikte vücutta birçok değişim meydana gelir. Hormon seviyeleri değişir ve buna bağlı olarak hem psikolojik hem de fiziksel değişimler yaşanır. İşte bu süreçte ağızda sürekli geçmeyen bir şeker tadı oluşabilir. Bu durum genellikle kısa süreli ve geçicidir. Hamileler, herhangi bir tedavi uygulanmadan kısa sürede eski durumlarına döner.

Ağızda Şeker Tadı Covid İlişkisi

Ağızda şeker tadı ile Covid arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı merak ediliyor. Bilindiği gibi Covid-19 belirtilerinin başında tat ve koku almanın tamamen gitmesi de vardır. Bu hastalıkta tat alma duyusu geçici bir süreliğine kaybedilebilir. Ancak bilinen belirtiler arasında şeker tadı oluşması yoktur. Buna karşın Covid-19 ile ilgili her şeyin henüz bilinmediği unutulmamalıdır.

Eğer Covid iken ağzınızda böyle bir tat meydana gelirse, nedenini bu hastalık olabilir. İyileştikten sonra durum düzelmezse bir hekime başvurmanız gerekir.

Adet Sancısı Var Ama Olamıyorum isimli makaleyi okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Ağızda Şeker Tadı Nasıl Geçer?

Ağızda şeker tadı, soruna neden olan unsurun ortadan kaldırılması ile geçecektir. Ancak aşırı tatlı tüketimine bağlı olarak böyle bir sorun yaşıyorsanız, basit yöntemlerle sorundan kurtulabilirsiniz. Uygulayabileceğiniz yöntemler genel olarak şunlardır:

  • Yudum yudum su içmek
  • Tatlı tüketimine ara vermek
  • Dişleri fırçalamak
  • Şekersiz sakız çiğnemek

Ağızda Şeker Tadı Nasıl Tedavi Edilir?

Ağızda şeker tadı tedavisi, bu durumun nedeninin tespit edilmesi ile belirlenir. Nihayetinde soruna diyabet, hamilelik, nörolojik hastalıklar ve enfeksiyonlar gibi birbirinden tamamen farklı durumlar neden olabilir. Dolayısıyla öncelikle sorunun nedeni belirlenmeli, sonrasında ise gerekli tedavi planlanmalıdır.

YouTube video

Ağızda şeker tadı ile ilgili bilinmesi gereken detaylar genel hatları ile bu şekildedir. Eğer tatlı tüketimi haricinde bir nedene bağlı olarak bu sorunu yaşıyorsanız ve sorun süreklilik gösteriyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekiyor.

Bilgiyol, kullanıcı odaklı ve onların sorunlarına çözüm sağlayan içerikler sunar. Eğitim, finans, sağlık ve teknoloji alanlarında güncel içerikler hazırlar. İçerikler, akıcı bil dille, bilgilendirici ve özgün olarak yazılır.

Yorum yapın